Psihoterapija

Psihoterapija.

Peskovnik učenja za Življenje. Prostor raziskovanja notranjega prostora. Raziskovanje vzorcev preteklosti, otroštva v sedanjosti, za prihodnost. Poglobljen stik s samim seboj – tukaj. Notranji trening. Psihično delo. Proces. V mojem jeziku ”Ples s seboj”.
Znova in znova soočenja s sabo, s svojimi čutenji, kjer se rojeva Intuicija. Osvabajajoče odkrivanje potencialov, novih poti. Ustvarjanje zavestnih odnosov in ljubezni do sebe in drugih. Včasih je težko premagovanje ovir in odlaganje kamnov, včasih je lep, prijeten, zadovoljujoč, rožnat travnik. Nastaja poglabljanje z našo esenco.
Zavesten dih nas, znova z vsakim srečanjem, povezuje z Namenom.

Psihoterapija je pot, kjer vam ponujam prostor in roko za vaša čutenja, krhkost, sramežljivost, jezo, žalost, navdihe in kreposti. Prostor, kjer kreiramo nove odločitve, spletamo nove povezave in bolj zdrave, dovolj zadovoljive življenjske zgodbe.

Psihoterapijo doživljam kot obred, v katerem govorimo o strahovih in najglobjih upih.

Spremljam vas, da zaživite v svoji pristni moči. Bolj ko negujemo ljubeče dele svoje osebnosti in ozaveščamo prestrašene dele, bolj se naša osebnost ujema z našo dušo. Tako zaživimo v svoji pristni moči (Gary Zukav).

Psihoterapija nam pomaga, da oživimo duhovni ogenj v nas.

INDIVIDUALNA PSIHOTERAPIJA

Individualna srečanja izvajam ob torkih v Ljubljani in ostale dni v Žalcu.

Psihoterapevtski proces se začne s prvim srečanjem (uvodnim razgovorom), ki je namenjen spoznavanju vaših pričakovanj, dogovarjanju o nadaljnem terapevtskem delu in obraložitvi načina mojega dela. Z uvodnim razgovorom sooblikujemo dogovor in okvir nadaljnega dela. Posamezno kontinuirano srečanje navadno traja 50 – 55 minut. V kolikor so srečanja na 14 dni, traja srečanje 90 min. Za intenzivnost in globino terapevtskih srečanj se dogovarjamo sproti, glede na potek vašega psihoterapevtskega procesa. Za uspešen psihoterapevtski proces je potrebno redno, tedensko obiskovanje terapevtskih srečanj.

Dolžina terapevtskih srečanj je odvisna od tega, kaj želite, kakšen je vaš ritem, proces in kaj potrebujete, da boste zadovoljno zaživeli. Potrebno je razumeti, da se ustaljeni vzorci spreminjajo in novi krepijo skladno z vašim ritmom in vašo notranjo preobrazbo. Organsko. Od tu dalje, ko oba začutiva, da ste zadovoljni z doseženim, se posloviva z možnostjo ponovne vrnitve, v kolikor je potrebno.

PARTNERSKA PSIHOTERAPIJA

Svoje potovanje začenjamo z ustvarjanjem svoje pristne moči (Gary Zukav). Naši osebni, partnerski in družinski odnosi nam skozi življenje dajejo veselje in prav tako izzive. Včasih izzive preidemo, jih obvladujemo in včasih se razidemo.

Čimbolj smo v stiku z našimi čutenji, z našimi pristnimi telesnimi impulzi, z našo pristno močjo, vedenjem v partnerskem odnosu, tem bolje lahko razvijamo in zaživimo v zdravem, izpolnjujočem, odprtem in stalno rastočem partnerskem odnosu. Sočutno obvladujemo konflikte, razlike med partnerjema in izzive, ki se pojavljajo v partnerskem odnosu.

Partnerska psihoterapija je vrsta psihoterapije para, kjer ima par prostor za izboljšanje medsebojnega odnosa. Skozi psihoterapevtski proces para je mogoče bolje razumeti svoj odnos do partnerja, reševati stisko para, se naučiti pogovarjati in poslušati drug drugega, razviti sočutje v partnerskem odnosu, pridobiti uporabne in dobre načine reševanja konfliktov.

Moja vloga je, da vas spremljam. Da skupaj ozaveščamo ovire. Ponujam varen prostor in čas, skozi katerega imate možnost, da postajate bolj zavestni v pogovoru s partnerjem in v partnerskem odnosu. Rešitev se pokaže sama.
Pomembno je, da sta oba partnerja/zakonca vsak zase odločena za delo na sebi v partnerskem odnosu.


Kako poteka?

Za uvodno srečanje se naročite. Na prvem srečanju se spoznamo. Partnerja/zakonca predstavita svojo trenutno situacijo in spoznata način mojega dela. Po prvem srečanju se odločita ali bosta nadaljevala in nato se dogovorimo za nadaljnja kontinuirana srečanja. Srečanja potekajo 1x tedensko po 90 min.

SKUPINSKA PSIHOTERAPIJA

Psihoterapevtske izkustvene skupine omogočajo večjo dinamiko, prepoznavanje lastnih strategij vstopanja v odnose. Udeleženci se učijo izražanja sebe in svojih potreb v skupini ter prepoznavanja in spoštovanja potreb drugih. Skupina omogoča veliko več barvitosti v raziskovanju novih poti in iskanju posameznikovega smisla bivanja.

Skupine omogočajo raznolike stike z drugimi, doživetje medsebojnih odzivov in razvijanje občutka varnosti, ki so pogoj za krepitev stika s samim sabo. Ponujajo priložnosti ozaveščanja svojih vzorcev mišljenja, izražanja občutkov in zavestno komunikacijo. Ob enem dajejo priložnost za izkušnjo povezanosti, pripadnosti, zaupanja ter učenja, kako znotraj skupine poskrbeti zase in spoštovati meje drugih. Vodim skupine, kjer vključujem tudi ples brez forme t.i. gibalno-plesno terapijo.

      Ženska skupina
      Psihodinamska skupina
     Poletni in zimski gibalno-plesni retreati

Za razliko od individualne psihoterapije skupinska lahko šteje od 8 do 20 članov in se pogosto oblikuje tudi do 6 mesecev. Ko se v skupini vzpostavi notranja dinamika, se skupina zapre in se vanjo ni več mogoče vključiti. Tu posameznik izrazi svoj prvotni družinski sistem, psihični sistem funkcioniranja.

Posameznik predeluje svoje vzorce delovanja v skladu s stopnjo ozaveščenosti skupinskih članov, kar pomeni, da je lahko osebnostna rast in razreševanje notranjega dogajanja v različnih skupinah različna. Skupine vodim po več let.

BIODINAMSKA MASAŽA

Biodinamsko masažo izvajam v sklopu 5 srečanj. Prvo srečanje (individualni posvet) izvedem v obliki pogovora. Z vami oblikujem dogovor in okvir o nadaljnih petih srečanjih. Sledi pet individualnih biodinamskih masaž. Po petih individualnih srečanjih lahko proces zaključite, ali se odločite za nadaljevanje v obliki kontinuiranih individualnih terapevtskih srečevanj.

Pri biodinamski masaži uporabljam stetoskop za poslušanje peristaltike. Na (psiho) terapevtski ravni se lahko z biodinamiko osredotočimo na številne dolgoletne mišične zakrnelosti in čustvene blokade. O podobah in občutkih, ki izvirajo iz nezavednega ter pridejo na plan med masažo, se pogovorimo med samim srečanjem. V terapevtskem pogovoru se osredotočim na povezavo med počutjem, razmišljanjem in delovanjem. To temelji na zavedanju, da je človek edinstven.


Izvor in namen biodinamske masaže

Biodinamska masaža je dobila ime po sproščujočih metodah, ki jih je z ljubeznijo v 50. letih prejšnjega stoletja razvijala in utemeljila norveška psihoterapevtka in psihologinja Gerda Boyesen. Metode so učinkovite pri zdravljenju in lajšanju številnih fizikalnih in psiholoških stanj. Vključujejo harmonizacijo, osnovni dotik, periost masažo, energetsko porazdelitev, mišično gladenje in delo na nivoju avre in energetsko magnetnega polja telesa. Z opisom »biodinamska« je hotela nakazati na spontano prelivajočo se življenjsko energijo.

Edinstven vpogled Gerde Boyesen je bilo odkritje “skrivnosti” vegetativne sproščenosti. Odkrila je, da so prebavila in prebavni trak bistvenega pomena za presnovo nervoze in stresa. Odkrila je, da se stranski proizvodi stresa kopičijo v običajnih tekočinah v telesu in spremenijo njihovo sestavo. Kadar se zgodi konflikt v telesu, energija ostane zadržana v telesu in povzroča toksične obremenitve telesa. Vse to kasneje pelje do bolezni.

 

Biodinamska masaža je v velikih primerih koristna v preventivni namen in pomaga pri sproščanju obremenitev notranjih organov (npr. ledvic, jeter, kože, limfe, debelega črevesa, sinusov in vezivnega tkiva).

SUPERVIZIJA

S supervizijo razvijamo nadaljno psihoterapevtsko pot in ohranjamo osebno rast.
Namenjena je psihoterapevtom in specializantom psihoterapije. Z njo vzpostavljamo strokoven nivo zdravega psihoterapevtskega dela.
Cilj supervizije je razbremenitev strokovnjakov psihoterapevtov, tako da konstruktivno preživijo stresne situacije in ohranijo zmožnosti za učenje.
Supervizija je gojenje nadaljnih izkušenj povezanih s poklicno dejavnostjo, osebno problematiko in osebnim razvojem psihoterapevtove poti.