Spremljanje v obporodnem obdobju

Zavestne priprave na porod za ženske in pare

Dragocen čas in prostor namenjen vam nosečnice in partnerji oz. družinskim članom, da se posvetite zavestnim pripravam na porod in starševstvo. Deljenje izkušenj. Iskanje zaupanja. Trenutki zavestnega ustavljanja pri vas in otroku.

Pridobivanje informacij in praktičnih znanj o pozabljenih modrostih rojstva znotraj realnih možnosti v Slovenskem prostoru. Osnovano na znanstvenih dognanjih. Ključ do stika drug z drugim in s svojim prihajajočim dojenčkom.

Spremljevalci ∼ partnerji imate možnost spoznati, kako spremljati, pomagati porajoči ženski pred,
med in po porodu. Kaj pomaga in kaj ustavlja porod?

seperator_A

Nosečnice ∼ bodoče mamice imate možnost spoznati gibanje, ki pomaga pri porajanju, notranji življenjski ritem, hormonsko delovanje,
čustveno mavrico pri porodu, komunikacijo med telesom in umom, sproščanje med porodom, vizualizacije, aktivne imaginacije.

POTEK?

Zavestne priprave na porod izvajam individualno z nosečnico in skupaj s partnerjem.
Teme, ki se jih dotaknemo skozi priprave na porod so:

Na srečanjih se dotikamo perečih vprašanj; Kje roditi? Kakšne so možnosti v Sloveniji in bližnji tujini (Avstrija, Trst)?; Kakšni so možni načini lajšanja bolečin (medikamentozni in »naravni« načini)?; Kdo je lahko spremljevalec pri porodu?; Kdo je doula in kakšna je njena vloga pri spremljanju poroda?; Kako se psihično sprostiti in pripraviti na porod?; Kako se fizično pripraviti oz. prebuditi telo?; Kako pripraviti porodni načrt in kaj vsebuje porodni načrt?; Kakšna je moja osebna izkušnja rojstva?; Kako se prepustiti toku poroda in kakšen je moj ritual med porodom?; Kam po pomoč ob poporodnih stiskah oz. poporodni depresiji?; Kaj imajo skupnega rojstvo, dojenje in navezovanje med matero in otrokom?; Kakšno vlogo odigrajo v procesu poroda hormoni?; Kakšni so možni fiziološki položaji in gibi ob porajanju otroka?; Ali je možen vaginalni porod po predhodnem carskem rezu?

NAMEN?

Namen zavestnih priprav na porod je dvigovanje zavesti nosečnic, parov, ljudi o tem, kakšen je pomen rojstva, kaj deluje in kaj zavira porod. Kako ozavestimo neozaveščene potenciale telesa.
Gre za zavestno pot, ki jo prehodi par, nosečnica oz. njen spremljevalec. Podprem vas v iskanju mogočih korakov. Vsaka ženska je edinstvena in par neponovljiv tim, zato so zahteve o načinu poroda svojevrstne.

Terapevtska podpora ženskam ∼
nosečnicam

Pri svojem poklicu, kot psihoterapevtka in doula, srečujem ženske, ki podelijo svojo izkušnjo poroda in mnoge med njimi imajo grenak spomin. Odprto vas poslušam, sprejemam, spremljam in vas usmerjam na način, da preidete strahove, stare travme poroda, splavov in se pomirite s seboj.
Dovolite si vzeti varnost, prostor, čas in se odpreti celjenju. Tako lahko nastane prostor za novo, drugačno izkušnjo.

Namenjena je:

  • ženskam s travmatsko porodno izkušnjo,
  • ženskam, ki imate strah pred porodom,
  • ženskam, ki ste imele predhodne splave,
  • ženskam, ki bi rade ozavestile svoje spomine na porod in se s tem osvobodile zakopanih čustev in osvobodile sebe.

Obred
materinstva

Kaj je?

Obred materinstva je obred srečanja žensk za izražanje dobrodošlice dojenčku ob Rojstvu. Je praznovanje nosečnice z njenimi Ženskami, ki jih nosečnica izbere v podporo in v namen zavestnega prehoda v materinstvo. Je čuječe praznovanje pričakovanega otroka.

Obredi so v starih časih bogatili življenje naših prednikov. V sodobni družbi pozabljamo na pomen počasnosti, osredotočenosti na trenutek, osredotočenosti na obdobje v katerem smo. Zorenje zahteva čas. Zaradi vse hitrejšega življenja postajamo čedalje manj strpni, do stvari, ki zahtevajo čas. Kot seme zori v svojem času, tako človek zori v svojih obdobjih.

In obred materinstva ponuja počasen, namenski prostor, kjer se zgodi povezovanje, praznovanje in čutenje ob prehodu Rojstva. Ponuja prostor rojstva poglobljene zavesti vseh udeleženih. Zame pomeni enkraten način ustavljanja, slavljenja in kreativnega ustvarjanja iz navdiha, ki ga prinesemo skupaj sodelujoči (nosečnica, povabljene Ženske in dve duli).

Obred materinstva je mogočno orodje, ki nosečnici pomaga prebuditi moči, potrebne za soočenje s porodom in njenim novim življenjskim izzivom “postati mati”. Pomaga, da se nosečnica poveže sama s seboj in z Ženskami. Nosečnica lahko z obredom materinstva preoblikuje svoje izražanje, čutenja in misli. Obred je način povezave z življenjskimi sanjami, odplavljanja starih pričakovanj in sprejemanja novih obveznosti.

Omogoča nam sprejeti Blagoslov, oblikovati vizijo, slaviti Radost.

Kdo ga izvaja in kako poteka?

Izvajata in organizirata ga dve usposobljeni duli, ki prosita nosečnico, da izbere Ženske, ki bi jih rada povabila na obred materinstva. Duli povežeta Ženske, da se za nosečnico pripravi obred materinstva ob navzočnosti Žensk. Obred traja običajno 4 ure. Po obredu se pripravi hrana in pijača.